Scholing

Gezondheidsvaardigheden en COPD

Ongeveer 30% van de Nederlandse bevolking heeft moeite met het vinden, begrijpen, en beoordelen van informatie bij het maken van beslissingen over hun gezondheid (Pelikan et al., 2012). Deze gezondheidsvaardigheden zijn onder andere geassocieerd met slechte gezondheidsuitkomsten voor de patiënt, een moeizame communicatie tussen patiënt en zorgverlener en hoge zorgkosten (NIVEL, 2014).

Bent u geïnteresseerd in dit thema?

Op 8 juni bieden Janke Oosterhaven en Janneke Luiken van de Hogeschool Utrecht een online workshop aan, waarbij het probleem van lage gezondheidsvaardigheden geplaatst wordt in de context van de behandeling van patiënten met COPD.

Wie zijn wij?

Janke Oosterhaven is opgeleid als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Sinds 2008 geeft zij les aan de bachelor en master opleiding Fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht en sinds 2012 is zij als onderzoeker verbonden aan het Lectoraat Leefstijl en gezondheid van de Hogeschool Utrecht. Recent is zij gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. De titel van haar proefschrift is: “Dropout in Chronic Pain Management”. Het thema gezondheidsvaardigheden was een belangrijk onderdeel van haar promotieonderzoek. Zij is lid van de Alliantie gezondheidsvaardigheden (werkgroep onderzoek).

Janneke Luiken is afgestudeerd als klinisch psycholoog. Zij heeft gewerkt als selectieadviseur en als trainer o.a. bij Randstad opleidingscentrum. Sinds 2001 geeft zij les aan de bachelor en master opleiding Fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht. Zij heeft specifieke expertise op het gebied van communicatie, gedragsverandering en motiverende gespreksvoering. Tevens geeft zij intervisie en coaching aan stagiaires en verzorgt ze de basistraining voor stagebegeleiders. Zij is lid van de Alliantie gezondheidsvaardigheden (werkgroep onderwijs).

Samen zetten Janke Oosterhaven en Janneke Luiken zich in om het thema gezondheidsvaardigheden binnen onderzoek, onderwijs en werkveld meer onder de aandacht te brengen.

Wilt u deelnemen aan deze online workshop?

Aanmelding kan via de website voor 30 mei. De online workshop vindt plaats tussen 19:00 en 21:30. Als u deelneemt, geeft u daarmee ook aan dat uw mailadres gedeeld mag worden zodat we u kunnen uitnodigen voor deze workshop in MS-Teams en vooraf subgroepen kunnen maken.

Voorbereiding op deze online workshop:

  1. Leestips download onderstaande documenten van de site van het NIVEL:

Beknopte informatie over gezondheidsvaardigheden:

https://www.nivel.nl/nl/publicatie/hoe-gezondheidsvaardig-nederland-factsheet-gezondheidsvaardigheden-cijfers-2019

Uitgebreidere informatie over gezondheidsvaardigheden: https://www.nivel.nl/nl/publicatie/kennissynthese-gezondheidsvaardigheden-niet-voor-iedereen-vanzelfsprekend

  1. In hoeverre bent u zich bewust van welke rol gezondheidsvaardigheden spelen in uw praktijk? Stuur uw antwoorden op de onderstaande 2 vragen op naar: janneke.luiken@hu.nl en/of janke.oosterhaven@hu.nl
  2. Bekijk uw agenda voor de komende week en maak een inschatting hoeveel patiënten met lage gezondheidsvaardigheden u deze week ziet. Geef dit aan in een percentage van het aantal patiënten dat u ziet die week.
  3. Beschrijf één interactie met een cliënt met lage gezondheidsvaardigheden en formuleer vragen die u daarbij heeft.

Let op je hoeft niet in te loggen op de website je kunt de link aanklikken of kopiëren en dan je gegevens voor de aanmelding invullen.

Accreditatie voor deze avond wordt aangevraagd bij CKR en Stichting Keurmerk Fysiotherapie

              

Aanmeldformulier scholingPrive adresRelatienummer KNGFRelatienummerkeurmerk *