Patiënten

Bewegen? Juist met COPD!

Meer bewegen bij COPD zorgt bij patiënten voor minder klachten op de langere termijn. Dit komt door het verbeteren van de conditie en het aanleren van goede ademhalings- en hoesttechnieken. Dit kan zorgen voor verminderde benauwdheid en of kortademigheid. Op deze manier kunnen de klachten van COPD zich stabiliseren en kunnen ernstige longaanvallen worden voorkomen.

De aangesloten fysiotherapeuten van het Netwerk COPD Utrecht hebben allemaal scholing gevolgd omtrent COPD. Daarnaast volgen zij drie keer per jaar bijscholing om de nieuwste ontwikkelingen rondom COPD te bespreken. Ook werken zij nauw samen met verwijzers zoals huisartsen, praktijkondersteuners van huisartsen, longartsen en –verpleegkundigen.

COPD aanpak op maat

Mede daarom kunnen de COPD fysiotherapeuten een (trainings)plan van aanpak op maat maken voor de patiënt. Het betreft vaak een actieve therapie. Daarin wordt gewerkt aan conditie, kracht en goede ademhaling. Ook het voorkomen van complicaties bij COPD en het (dagelijks) leven met COPD komen aan bod.

De bij het Netwerk COPD Utrecht aangesloten fysiotherapeuten kunnen meer vertellen over de vergoedingen van de behandelingen. Dit verschilt per zorgverzekeraar en per vorm van COPD. Zoek een COPD fysiotherapeut in de regio Utrecht voor meer informatie.

Meer informatie over COPD staat op www.longfonds.nl

Videos

Intro

Warming-up

Conditie oefeningen

Ademhalings oefeningen

Kracht oefeningen

Ochtend oefeningen

Bewegings oefeningen

Tips

Bron: VanderColk BV